Samen met jou

Vraag

GGZ Vincent van Gogh werkt al enige tijd met de behandelmethode Samen Beslissen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat cliënten meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid als ze op een gestructureerde manier inspraak hebben in het behandelproces. Dit zorgt er vervolgens voor dat de effecten van de behandeling groter worden.
Samen Beslissen werd voornamelijk gebruikt in de verslavingszorg en chronische psychiatrie. Echter, de behandelmethode sloot niet aan op de belevingswereld van jongeren. Dit was voor de gezondheidsinstelling een signaal om op zoek te gaan naar een oplossing voor deze grote doelgroep.

Oplossing

Samen met GGZ instelling Vincent van Gogh is het idee ontstaan om een Shared Decision Making tool te ontwikkelen (geschikt voor telefoon en computer). Het is een online applicatie die een brug slaat tussen de jongeren uit de instelling en hun therapeut(en) met als doel dat jongeren worden gestimuleerd om zelf controle te krijgen over uitdagingen in het leven. Dit door hen meer grip te geven op hun eigen behandelproces en hen na te laten denken over wat ze belangrijk vinden voor de behandeling.
De applicatie is afgeleid van Samen Beslissen, praktisch inzetbaar voor een breed scala aan behandelingen en sluit bovendien aan bij de belevingswereld van jongeren. Met behulp van de applicatie kunnen jongeren zelf aangeven aan welke challenges zij willen gaan werken, waarna ze vervolgens een deal samenstellen. Het verminderen van alcoholgebruik kan een voorbeeld van een challenge zijn, een bijpassende deal kan dan als volgt luiden: “komende week drink ik niet meer dan 1 glas alcohol per dag”.
De jongere, therapeut, ouders en een belangrijke vriend hebben toegang tot de applicatie. Wie wat ziet bepaalt de jongere zelf, alleen de therapeut heeft inzicht in alle doelen. Dit zorgt voor veelvuldig contact tussen de jongere en de therapeut. Omdat de therapeut inzicht heeft in de ontwikkelingen kan hij een vinger aan de pols houden, bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je goed bezig bent, ga zo door!’ of ‘Ik zie dat het wat minder gaat, waarmee kan ik je helpen?’.
Wat voorheen met behulp van pen en papier ging, is nu volledig digitaal geworden; een mooi voorbeeld van digitale innovatie.

Tijdens de ‘Third International Youth Mental Health Conference 2015’ in Montreal heeft Evelien Joosten van GGZ Vincent van Gogh de nieuwe online applicatie gepresenteerd aan (inter)nationale zorgprofessionals, jongerenwerkers, docenten, beleidsmakers en jongeren en hun families. Bekijk hier het filmpje van de applicatie Samen met jou.

 

Direct contact opnemen? |

Op zoek naar professionals die zowel verstand hebben van business als web? Stuur ons gerust een bericht of kom langs voor een gratis adviesgesprek!